AHA, BHA, PHA

AHA, BHA, PHA

AHA, BHA och PHA är tre typer av exfolierande syror som används inom hudvård. De har olika egenskaper och används för att behandla olika typer av hudproblem. Här kommer en beskrivande del om varje typ av syra där för och nackdelar  presenteras. 

AHA (Alfa-Hydroxisyror)

AHA står för Alfa-Hydroxisyror och är en grupp av naturliga och syntetiska syror som används inom hudvård för att exfoliera och förbättra hudens utseende. De extraheras ofta från frukt eller mjölk och är vattenlösliga, vilket innebär att de arbetar på hudens yta snarare än att tränga djupt in i porerna.

Fördelar:

  • AHA-syror exfolierar det yttersta lagret av huden, vilket gör dem bra för att behandla ojämn hudton, pigmentering och solskador.
  • De kan bidra till att öka fukthalten i huden, vilket gör dem lämpliga för torr eller åldrande hud.
  • Kan förbättra hudens textur och minska synligheten av fina linjer och rynkor.

Nackdelar:

  • Kan vara irriterande för känslig hud eller hud med rosacea.
  • Kan öka hudens känslighet mot solen, vilket gör solskydd nödvändigt.
  • Om de används felaktigt kan de orsaka över-exfoliering och irritation.

BHA (Beta- Hydroxisyror) 

BHA-syra, eller Beta-Hydroxisyra används ofta inom hudvård för dess exfolierande egenskaper. Den är fettlöslig och kan tränga in i porerna för att rengöra dem från överflödig olja, döda hudceller och andra orenheter. Det gör BHA-syror särskilt användbara för personer med fet eller aknebenägen hud. Den mest kända BHA-syran är salicylsyra, som utvinns från barken av pilträd eller från syntetiska källor. 

BHA-syror kan användas i olika former, såsom rengöringsprodukter, toner, peelingar och serum. De passar bäst för personer med fet hud, akne eller stora porer. Om du har känslig hud eller hudtillstånd som eksem, är det viktigt att vara försiktig med BHA-syror och rådfråga en hudläkare om du är osäker.

Fördelar:

  • Rengöring av porer: BHA-syra tränger in i porerna och löser upp talg, vilket minskar risken för pormaskar och akne.
  • Minskad inflammation: BHA-syra har antiinflammatoriska egenskaper, vilket gör den lämplig för behandling av akne och rosacea.
  • Minskad glans: Den kan hjälpa till att reglera oljeproduktionen, vilket minskar överdriven glansighet i huden.

Nackdelar:

  • Torkande effekt: Eftersom BHA-syra är fettlöslig, kan den vara uttorkande för personer med torr eller känslig hud.
  • Irritation: Överanvändning kan leda till irritation, rodnad och flagning av huden.
  • Solkänslighet: Precis som med andra syror kan BHA-syror öka hudens känslighet för solen, så det är viktigt att använda solskyddsmedel när man använder dem.

Poly-Hydroxisyra

PHA-syra är en grupp av kemiska föreningar som används inom hudvård för deras exfolierande och fuktgivande egenskaper. PHA-syror är mildare än både AHA- och BHA-syror, vilket gör dem särskilt lämpliga för personer med känslig hud eller hudtillstånd som rosacea och eksem. Några vanliga typer av PHA-syror inkluderar glukonolakton och laktobionsyra.

PHA-syror används ofta i hudvårdsprodukter som ansiktsvatten, serum och krämer, och de är populära bland dem som vill exfoliera utan att orsaka irritation. På grund av deras fuktgivande egenskaper kan de också hjälpa till att minska synligheten av fina linjer och förbättra hudens textur.

Om du har känslig hud eller tidigare har upplevt irritation med andra syror, kan PHA-syror vara ett bra alternativ för att uppnå mild exfoliering och förbättra hudens utseende utan att riskera irritation eller skada på hudbarriären.

Fördelar:

  • Mild Exfoliering: PHA-syror exfolierar huden på ett mycket skonsamt sätt, vilket minskar risken för irritation och rodnad.
  • Fuktgivande: PHA-syror har naturligt fuktbevarande egenskaper, vilket gör dem idealiska för torr eller känslig hud.
  • Hudbarriärskydd: Eftersom de är mindre irriterande än andra syror, bidrar PHA-syror till att stärka hudens barriär och minska transepidermal vattenförlust.
  • Mindre Solkänslighet: PHA-syror ökar inte hudens känslighet för solen lika mycket som AHA- och BHA-syror gör, vilket minskar risken för solskador.

Nackdelar:

  • Långsammare Resultat: Eftersom PHA-syror är mildare, kan det ta längre tid att se resultat jämfört med AHA- och BHA-syror.
  • Mindre Effektiv för Djupt Exfoliering: De är inte lika effektiva för att behandla svårare hudproblem som akne eller djupa rynkor.
  • Kostnad: Produkter som innehåller PHA-syror kan ibland vara dyrare på grund av deras milda och fuktgivande egenskaper.

Carely Rekommenderar

Vill du börja använda syror är ett tips att försiktigt börja med syrorna en till två gånger i veckan. På så vis kan huden vänja sig till de nya produkterna. Att använda solkräm vid använding av syror är något vi rekomenderar starkt, eftersom att huden kan blir extra känslig vid användandet av syror. 

Förslag på produkter med syror

With Beauty & Care 

Carely 

Tillbaka till blogg

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.